Kuchnia japońska to nie tylko Sushi…

Najpopularniejszym daniem kuchni japońskiej znanym poza krajem kwitnącej wiśni jest Sushi. Ale kuchnia japońska to także szereg innych potraw, postaramy się przybliżyć Państwu kilka z nich.

Ramen – do Japonii przywędrował z Chin w XIX wieku, ale popularność zyskał dopiero po II wojnie światowej. Dziś jako jeden z najpopularniejszych fast-foodów jest uważany za pierwowzór zup błyskawicznych. Od tradycyjnych japońskich zup różni się tym że zawiera mięso.

Udon – gruby makaron z mąki pszennej, podawany zazwyczaj na ciepło, najczęściej bulionie. W zależności od regionu pochodzenia, bulion może być zrobiony na bazie ciemnego sosu sojowego – wschodnia Japonia, lub jasnego sosu sojowego na zachodzie kraju. Do zupy często dodawana jest drobno posiekana szalotka, a także tempura, krewetki, smażone na głębokim oleju tofu.

Tempura – potrawa do kuchni japońskiej trafiła w XVI wieku dzięki misjonarzom jezuickim z Portugalii. Tempura to bardzo sypka mąka pszenna zmieszana z zimną wodą (czasem gazowaną). W powstałej w ten sposób panierce obtacza się: kawałki ryb, krewetki, mięso czasem nawet owoce. Następnie smaży się je na głębokim oleju.

Teriyaki – to nie potrawa a technika kulinarna, polegająca na pieczeniu bądź grillowaniu mięs i ryb, po uprzednim przygotowaniu ich w specjalnej marynacie (jap.tare). Marynata składa się głównie z sosu sojowego, słodkiej sake oraz cukru lub miodu. To właśnie od słodkości pochodzi nazwa (jap.teru – błyszczeć), gdyż marynata na potrawie błyszczy od dużej zawartości cukru w sosie.